Filippa Amanto

Mental träning är något som länge använts inom idrotten.

Det handlar om att lära sig att visualisera och leva sig in i slutmålet och vägen dit, så att hjärnan tror att du redan har nått dit. Det gör att det är mycket enklare att uppnå målet.

Fokus ligger på känslan som du vill uppleva och känslan du har när du tar dig dit.

Ett sätt för dig att få ökat fokus som tar dig dit du vill, är att du varje morgon visualiserar (tänker på) det du vill uppnå under dagen, redan när du vaknar, kanske medan du fortfarande ligger kvar i sängen eller lite senare på morgonen.

Det viktiga är att du ser framför dig det du vill ha. Om saker som du inte vill ska hända dyker upp, så förpassa tankarna någonannanstans på något kul sätt, tex att tänka dig att du kastar tankarna i sjön, skickar iväg det i en luftballong, eller kanske eldar upp det. Detta för att markera för dig själv att den tanken inte är önskvärd just nu.

I fantasin är allt möjligt och det är du som du som bestämmer hur filmen ska utspela sig.

Hur kan du få dig själv och andra att prestera och samtidigt må bra?

Ett tips när du till exempel pratar med en grupp som ska uppnå ett resultat, är att du pratar om slutmålet med ord som skapar positiva känslor och skapar en beslutsamhet, fokus och driv för att nå det önskade resultatet.

Bra frågor att ställa för att skapa dessa känslor i en grupp är t ex "Är [...] som vi kommit fram till något som vi verkligen vill? Hur viktigt är det att vi uppnår [...]? Vad kommer det att kosta oss om vi inte uppnår det? Finns det något annat som är viktigare att uppnå eller är [...] det viktigaste? ".

Om du lyckats skapa en trygg grupp, så kan du be dem som känner att de är motiverade att uppnå detta mål att ställa sig upp eller, om de redan står upp, att räcka upp handen.

Just detta att alla som är villiga att ta sig till målet tillsammans, står upp, skapar en stark känsla och en gemenskap - att man är på väg tillsammans.

Sitter någon? För ett enskilt samtal med individen. Varför har den valt att sitta kvar? Vad behöver den för att vilja uppnå målet?

Om du har en person i gruppen som exempelvis fastnar genom att bara se alla hinder - fråga vad denne behöver för att känna sig lugn med att det kommer att lösa sig längs vägen om det de fruktar faktiskt skulle inträffa.

Om personen känner sig hörd och bekräftad, så har denne ofta lättare att gå vidare.

Ha vetskap om att vissa människor har ett personlighetsdrag av att analysera situationer och se faror eller risker. De ser oftare saker som de vill undvika än, det de faktiskt vill ha eller göra. Vi är alla olika och det är viktigt att inte skuldbelägga personer som inte genast är med på tåget.

Våra olika personlighetsdrag kompletterar varandra och att vara riskmedveten är en god egenskap i vissa situationer. De personerna har till exempel en fallenhet för att göra välgrundade riskanalyser eller att fantasifullt beskriva "värsta-tänkbara-scenario".

Ibland behöver de bara ha en motpol, som kan hjälpa dem att hitta lösningar på riskanalysen och att hitta tillbaka till kärnan- Ok om detta är vad de inte vill ha- Vad vill de då ha istället ?

Det är då viktigt att personen förstår syftet, att genom att fokusera på det man vill ha, så undviker man det som man inte vill ha.

Iakta gruppen när du pratar om målbilder och engagerande resultat. Ändrar de sin kroppställning, ansiktsutttyck och sin andning? Genom att stå upp, titta uppåt och sträcka sig så att bröstet kommer fram, så kommer en positiv känsla att inbringa sig. Stå som någon som just vunnit guldmedalj och som står överst på prispallen, för att vara extra tydlig.

Fira vid målgång

Förstärk det hela genom att fira när ni nått resultatet, vilket skapar en positiv spiral så att nästa mål går ännu lättare att uppnå.

Tänk på att fira på ett sätt så att alla i gruppen känner sig sedda och uppskattade. Till exempel så är det inte så uppskattat att köpa kaffebröd för att fira, om gruppmedlemmarna är noga med att äta hälsosamt, då kan man hellre satsa på att göra något kul ihop t ex att bowla eller annan aktivitet.

Kom också ihåg att det inte bara är målet som är viktigt - hur man tar sig dit, dvs vägen dit är lika viktig. Er attityd under resans gång är lika viktig för såväl resultatet som för att personerna ska känna att de vill stanna kvar i gruppen och jobba vidare tillsammans mot nya mål.

Ha kul på vägen!

Filippa Amanto, Framgångscoach. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.