Laura Sjölander

Vad är det du säger du till dig själv egentligen? Vilka sanningar om dig själv får du höra varje dag? Stämmer de? 

Ofta är vi inte medvetna om vilka tankar vi bär på, de befinner sig långt ner i det undermedvetna och har blivit något vi inte längre reflekterar över.

Våra tankar har då blivit en del av våra rutinartade mentala processer, men som skapar en känsla i dig när du upplever något, bra eller dåligt. 

Om du vågar syna vilka tankar och känslor du bär med dig under stora delar av dagen, så kan det vara så att du blir förvånad över vilken negativ påverkan du utsätter dig själv för.

Saker du aldrig skulle säga till en kär vän säger du kanske till dig själv varje dag. Saker som underminerar din kunskap, saker som sänker din självkänsla, som skapar känslor av att du inte duger. Read More

Växla fokus

Men det är som man brukar säga om spöken- "tar man fram dem i ljuset, så försvinner de". Blir du medveten om vad du faktiskt säger till dig själv, finns det möjligheter att påverka ditt tänkande.

Du kan välja att programmera om hjärnan till att istället fokusera på sådant som styrker dig och din självkänsla. Det handlar om att växla fokus. Inget konstigare än så.  

Bygga mentala muskler

Det går att träna upp förmågan att styra sina tankemönster. 

För att bygga mentala muskler, krävs det att du avsätter tid för att läsa mer och sedan tränar fokuserat, precis på samma sätt som du investerar tid i att gå till gymmet för att träna dina kroppsliga muskler. 

För vissa sitter tankeprocesserna långt nedgrävda i det undermedvetna och de kan först behöva lära sig någon form av avspänningsövning, avslappning, andningsövning eller meditation, för att komma åt tankarna.

Vad är riktningen och vad är målet?

Det allra viktigaste är att veta vad den mentala träningen ska syfta till- var är du på väg? Vilka mål har du?

Om du inte vet var du ska, så är det svårt att veta åt vilket håll du ska springa.
Det blir lättare att hålla rätt färdriktning om vi bär med oss mentala bilder av målet i vardagen. 

Fokus på framgång eller misstag?

Fokuserar du på framgång eller ältar du alla dina misstag du gjort under dagen? Tanken kan tränas till att fokusera på rätt saker - tankar som tar dig dit du vill. Var vill du?

Tanken styr våra känslor och sedan också agerandet och kommunikationen med andra. Kan vi påverka vad vi undermedvetet tänker på, så kommer vi att lyckas bättre.

Med detta kända citat från coachen John Wooden som ofta upprepade "Gör varje dag till ditt mästerverk" vill vi skicka dig en påminnelse om att du har möjlighet att skapa din värld och din upplevelse av världen - varje dag!

Med hopp om att vi lyckats inspirera dig till att använda mer mental träning i ditt ledarskap,

Laura Sjölander


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.