Lennart Carlsson, mental coach

Nu inför sommarens OS, är det extra intressant att titta närmare på den mentala träningen som elitidrottarna använt sig av för att nå toppform.

Även ledare och medarbetare kan, som bekant, använda sig av detta för att nå större framgångar.

Vi har fått chansen att växla några ord med mentale coachen Lennart Carlsson, som coachat Färjestads BK sedan 1999, golfspelare på elitnivå samt idrottare inför olympiska tävlingar. 

Vad kan företagsledare ta med sig från idrottsvärlden?

- Inom idrotten finns ofta tydliga mål som leder till något laget eller individen vill uppnå. Bara genom att placera ett tydligt måltidslinjen, jämfört med ett mål som är luddigt (där du inte förstår vad som krävs av dig eller där du inte uppfattar när du uppnått målet), ökar motivationen väsentligt för att ta sig dit. 

Men för att målet ska ge ytterligare drivkraft så ska det också uppfylla nästa nivå på motivationsskalan, vilket är passion. Om målet jag har också hänger ihop med det liv som jag vill leva, eller visioner om t ex hur arbetslivet ska te sig, ja då väcks en riktig passion för att nå målet.

Tydliga mål på beteendenivå

För att målet ska vara tillräckligt tydligt innebär det att

1. Mål ska vara formulerade på individnivå och 2. inkludera ett beteende.

Dvs : Vad ska jag göra för att nå mitt mål, hur ska jag bete mig?

Detta gör det möjligt att visualisera målet. Målet du har för ögonen ska bestå av en specifik situation som du kan visualisera.

Men om en företagsledare tycker att de är tydliga i målsättningen genom att sätta ett mål som "vi vill bli bäst i branschen" eller "slå försäljningsrekord"?

- Ja, det kan ju låta som det är specifikt eftersom du säkert har tydliga ekonomiska siffror på när säljmålet är uppnått, men det målet skapar  ingen motivation, ingen känsla och definitivt ingen passion hos de individer som tillsammans ska uppnå målet.

För att kunna visualisera målet, så måste jag kunna svara på frågan: Vad gör jag när vi är bäst i branschen? Hur agerar jag för att uppnå målet, hur är jag när jag är i mitt allra-bäst-tillstånd? T ex "det här ... kommer vi att få höra från våra kunder när vi är bäst i branschen". 

Uppnå dina mål

1. Besvara frågan: vad vill jag , vad är mitt mål?

2. Vad mer exakt är det jag vill uppnå ? Utifrån mina sinnen - vara väldigt tydlig med vad jag vill uppnå? Vad är det jag ser , hör och känner när det har hänt?

3. Tänk som om det redan har hänt! Visualisera dina mål ofta!

4. Agera kraftfullt och var uppmärksam på feedback!

5. Justera utifrån den feedback du får och agera kraftfullt igen och var uppmärksam på feedback o.s.v

Visualisering och allra-bäst-tillstånd

Vill du läsa mer ingående kring hur du visualiserar och uppnår "allra-bäst-tillståndet" samt Lennarts fem bästa tips för mental träning, så finns en längre intervju att läsa här.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med Lennart Carlsson, når du honom på Färjestad BK Akademien

Foto: Färjestad BK- akademien

Lennart Carlsson utbildar inom det coachande ledarskapet och är flitigt anlitad inom näringslivet för individuell ledarutveckling såväl som coaching av medarbetarna inom organisationen. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.