Markus Amanto

När vi bestämde att detta nummer av webbtidningen skulle handla om positivt ledarskap funderade jag själv på vad det betyder egentligen.

Är det att fastna med foten i kläm i dörren och ändå göra tummarna upp med ett stort leende?

Jag tror inte att positivt ledarskap behöver vara fullt så uttrycksfullt, men jag tror att det är mycket väl värt att se till att göra positivt ledarskap till en del av ditt ledarskap.

Vad du attraherar som ledare

Som Ibbe Gnem säger när Laura intervjuar honom i detta nummer så tenderar det vi fokuserar på att växa. Det är lätt hänt att, om vi fokuserar på kriser och jobbiga upplevelser, så tenderar vi att attrahera mer av det i våra liv. Vi blir som en skit-magnet helt enkelt.

Omvänt så är jag övertygad om motsatsen, om vi ser till att våra tankar mestadels fokuserar på möjligheter och tacksamhet för det vi har, så tror jag att vi tenderar att dra till oss mer roliga och inspirerande möjligheter i livet och ledarskapet.

Se upp för Drama-kroken

En av mina lärare när jag studerade i USA sa att att vi människor ofta har en "drama-krok". Den gillar att haka i diverse draman och omvälvande känslor, ofta aav jobbigare natur. Vi gillar att vältra oss i dramat och dessa känslor.

Det är ju bara att öppna vilken dags- eller kvällstidning som helst på vilken given dag så kan man ju snabbt konstatera att rubrikerna övervägande handlar om draman och mer eller mindre hemska saker som inträffat på torget i city eller på någon underbemannad vårdavdelning.

Tips på två positiva motvikter

Jag prenumerar själv på ett par utmärkta motvikter till den mentalt betungande dramafödan, nämligen Good News Magazine som Daniel Mendoza är ansvarig utgivare för samt Goda Nyheter som kommer ut några gånger per år med fokus på Göteborg med omnejd.

Daniel på Good News Magazine berättade nyligen att de hade fått en offertförfrågan från ett av Sveriges största företag gällande en helårsprenumeration för tusentals av deras anställda. Det finns helt klart en hunger efter optimism och framtidstro i samhället och inom organisationer.

Goda nyheter världen över med Geri

Om engelska inte är ett hinder kan jag också varmt rekommendera Good News Network som samlar cirka 4 stycken goda nyheter varje dag. Nyheterna är globala, även om huvuddelen har sitt ursprung i USA då Geri som startade sajten 1997 är därifrån. Hon är en mycket inspirerande människa vars energi går igenom båda telefonlurar och e-post.

Så vad är slutsatsen?

Betyder allt detta att vi ska sluta fokusera helt och hållet på det som är jobbigt och bara ignorera det?

Nej, det tror jag inte. Jag tror att våra känslor delvis kan sägas komma från samma kran. Stänger vi av eller ignorerar alla negativa känslor tror jag vi också stänger av de positiva till stor del, vilket i sin tur lätt leder till ett bortdomnat liv där vi släpar oss genom vardagen och våra medarbetare undrar var deras ledare tog vägen.

Hur du kan bidra

Däremot tror jag vi kan bidra till en bättre, effektivare och mänskligare vardag både i vår närmiljö och i det större perspektivet genom att se till att vi istället för att mata vår skit-magnet med energi, istället föder vår möjlighetsmagnet med daglig råkost med goda ingredienser.

Och, sist men inte minst, ledarskap innebär att påverka. Som ledare påverkar du människorna i din omgivning och kan antingen vara en negativ eller positiv påverkan. Som Peter Parkers (alias Spindelmannen) farbror säger: "med stora krafter kommer stort ansvar". Ofta har vi en större påverkan och möjlighet att förändra saker, än vi tror.

I detta nummer av webbtidningen

Förutom ovan nämnda intervju med Ibbe hittar du i detta nummer också ett boktips där Laura läst boken Nonviolent Communication som Marshall Rosenberg skrivit. Mycket intressant läsning i mitt tycke.

Vi bjuder också på reflekterande frågor som hjälper dig att få ett mer glädjefullt ledarskap redan idag. Som vanligt hittar du även citat om positivt ledarskap samt en drös nyheter från oss på Altaleda inklusive vår första iPhone-app.

Inför detta nummer gick vi igenom feedback och statistik från er läsare om vilken typ av innehåll ni uppskattade mest i vår webbtidning. Vi har nu valt att under 2012 fokusera mer på den typen av innehåll som ni sagt att ni uppskattar och helst tar del av.

För din framgång som ledare,

Markus Amanto


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.