Lyckad semester med hjälp av klargjorda förväntningar.

Skrikiga barn, tonåringar som inte vill följa med, bråk om disken och en partner som lämnar husvagnen med en smäll i dörren.

Brukar dina semestrar innehålla mer blod, svett och tårar än stunder av glädje och kroppslig såväl som mental vila?

Det kan vara värt att fundera en stund över hur era semestrar tidigare sett ut. Vad är det som fungerat bra och varför? Vad är det då som inte fungerat så bra och vad kan det bero på? Hur ska ni göra annorlunda i år?

Vad hinner och vill vi göra på semestern?

Klargör vad ni vill få ut av semestern. Är det vila? Är det att upptäcka nya kulturer och aktivera sig? Är det viktigast att få renovera huset i år? Är det tid för att träffa släkt och vänner? Sätt dig ner med partnern och prata om vad var och en vill göra under semestern. Vad vill du känna efter semestern, vad vill du ha varit med om? Beskriv detta för varann. Det finns inget som är rätt och fel, det är bara du och din familj som vet vad just ni vill. Försök inte att lyssna till andras semesterplaner och jämföra.

Perfekta semestern existerar inte

Skruva inte upp förväntningarna på den helt makalösa semestern som ni ska ha i år! Att ha för höga förväntningar sätter press, inte bara på dig själv, utan även på dina kollegor som kanske känner att deras "vila-upp-sig-planer" står sig väldigt slätt mot andras fantastiska utlandsäventyr. 

Det är bara att konstatera att man inte hinner allt och har man dragit ner ambitionsnivån till en rimlig nivå, är det större chans att semestern verkligen blir tid för återhämtning och uppladdning av batterierna.

Njut av det du kan och acceptera det som inte faller dig i smaken. Perfektion på semestern är lika svårt att uppnå som i vardagslivet. Hann ni inte med det under resten av årets alla dagar, är det svårt att tänka sig att ni skulle hinna med det under fem veckors semester.

Kommunicera mera

När man ska bo tätt i hop i husvagn eller stuga under semestern, uppstår lätt slitningar för vi befinner oss i en annorlunda miljö. Konflikter uppstår ur gamla relationsmönster och man har ingenstans att ta vägen från detta, det finns ingen arbetsplats eller skola att fly till. Försök då att våga stanna kvar i situationen. Att gå in i en konflikt är inte bara av ondo, ta tillfället i akt för övning. Konflikter löser vi genom att kommunicera, utgå från dig själv och dina känslor, undvik att skuldbelägga.

Delad glädje och delat ansvar

Även om intentionen är klargjord kommer det uppstå olika viljor under semestern. I möjligaste mån får man försöka kompromissa, så att alla blir nöjda. Vill man mycket olika, kan en god idé vara att man dela upp veckans dagar så att var och en får bestämma över en dag.

Försök att dela upp hushållsarbetet, även under semestern. Har du större barn, kan man prata om ansvar och vem som tar hand om vad, istället för att de blöta badkläderna blir liggande och sura miner uppstår.

Mat på regelbundna tider

Till sist ett praktiskt tips: Svajande blodsocker gör ingen glad. Se till att äta ordentligt med mat på bestämda tider, istället för att fika i tid och otid, så håller sig familjemedlemmarna mycket gladare under den guidade visningen på annan ort.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.