Testa din självkänsla som ledare

Svara ärligt på alla sex frågor, eller så nära sanningen du kan, för att få en uppfattning hur din självkänsla som ledare är.

Detta test är baserat på flera års studier och upplevelser, samt gjort med glimten i ögat.

Fråga 1

När jag går i korridoren hör jag att det skrattas högt i fikarummet. När jag kommer in genom dörren, tittar alla upp och skrattet dör ut. Jag antar att...

A. ...mina medarbetare pratade illa om mig och gjorde sig lustiga på min bekostnad.

B. ...att alla kom av sig mitt i skämtet för att en människa dök upp i dörren, det kunde varit vem som helst.

C. ...det var något roligt och  sätter mig glatt tillsammans med dem för en trevlig stunds avkoppling med fler glada skratt.

Fråga 2

Under ett utvecklingssamtal framkommer kritik mot mitt sätt att leda. Hur reagerar jag?

A. Jag påtalar att det var ett onödigt påhopp och talar om att jag inte bett om åsikter på mitt ledarskap.

B. Jag blir lite illa till mods och kommer av mig i samtalet. Svamlar och fortsätter med nästa fråga istället.

C. Jag säger: Jaha. Det var tråkigt att höra. Vad behöver du av mig som chef, för att du ska må bättre och kunna prestera i vår arbetsgrupp? Har du några förslag?

Fråga 3

Under ledarskapsworkshopen lyckas min chefskollega få alla med sig under sitt föredrag, hon får dem att skratta, nicka igenkännande och hon får rungande applåder. När det är dags för mitt föredrag, känner jag...

A. Åh, så där bra hade jag inte förberett mig, jag har ju inte alls några skämt inbyggda eller igenkännande situationer. Typiskt, nu kommer det bara bli pannkaka av allt.

B. Jaha, hon körde den humoristiska varianten. Då är det väl dags att det blir lite allvar i nästa föredrag, tur att jag har mycket teoriavsnitt i mitt föredrag.

C. Vad kul att det gick bra för henne. Det går säkert lika bra med mitt föredrag, och gör det inte det så är det inte hela världen.

Fråga 4

Inför en stor förändring inom organisationen, verkar medarbetarna förvirrade och villrådiga. De kommer ofta in på mitt rum för att fråga om både stort och smått. Såhär tänker jag om det:

A. Åh, varför ska de fråga mig om allt? Jag vet inte heller riktigt hur allt ska vara och det är så svårt att jämt vara den som ska ha Svaret. Det är svårt att låtsas vara den Allvetande. Jag brukar ge dem ett svar som låter påläst och med full övertygelse, så att de inte ska famla i mörkret.

B. Jag ställer en motfråga och ber dem själva ta reda på svaret eller starta ett projekt- delegering är min melodi, i alla hänseenden.

C. Så bra att de kommer och frågar mig, så att de inte går och undrar. Jag vet inte heller alltid eller har svar på frågorna,och säger som det är till dem. Jag säger att vi tillsammans ska ta reda på allt och att jag är övertygad om att det kommer att bli bra! 

Fråga 5

När mina medarbetare inte lyckas eller blir försenade med ett projekt, så:

A. skapar jag mig en uppfattning om vilka som är lämpliga att genomföra dylika projekt i framtiden och vilka som inte bör delta nästa gång.

B. undrar jag varför man ger sig in i ett projekt om man inte är beredd att satsa 100%?

C. antar jag att de bara gjort en felberäkning av tiden och tänker jag att de lärt sig något på vägen och försöker peppa dem.

Fråga 6

Jag tycker om att vara chef därför att:

A. det känns bra att vara den som bestämmer.

B. det stärker mitt självförtroende att ledningen gett mig en chefstjänst. Det måste ju innebära att jag gör något rätt?

C. det ger en tillfredsställelse när man kan vara ett bollplank och vägleda någon i en bra riktning både för individens och organisationens bästa.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.
Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.