Kvinna som behöver ta ett beslut

Här listar vi några av de vanligaste teknikerna för att fatta beslut.

Bland sätten för beslutsfattande i din vardag och i ditt ledarskap finns tekniker såsom listor, trolighetsavvägd användbarhet och flippande.

Listor

Innebär att lista fördelar och nackdelar med varje alternativ. En teknik som användes av bland annat Platon och Benjamin Franklin.

Trolighetsanalys

Innefattar att använda olika variabler för att beräkna vilket alternativ som maximerar sannolikheten att man uppnår det slutliga målet (se beskrivning på engelska http://en.wikipedia.org/wiki/Decision_Analysis).

Tillfredstillräcklighet

På engelska kallat "satisficing", en kombination av orden "satisfy" (tillfredsställa) och "suffice" (vara tillräckligt). Man väljer det första alternativet som upplevs som att det troligen kommer uppnå det önskade resultatet (se även http://en.wikipedia.org/wiki/Satisficing).

Flippism

Att singa slant, dra ett kort från en kortlek eller använda sig av andra slumpmässiga eller tillfällighetsbaserade metoder. Uttrycket kommer ursprungligen från ett avsnitt av Kalle Anka som publicerades 1953 (se även http://en.wikipedia.org/wiki/Flipism).

Spiritualism

Beslutet fattas genom att först be, lägga tarot-kort, tyda astrologi, rådslå schamaner, bli upplyst eller andra liknande företeelser.

Fler sätt?

Om har ytterligare tekniker att lägga till listan, skriv dem gärna i kommentarsfältet nedan!


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.