En avslappnad ledare blickar uppåt

Här följer tre korta tips som hjälper dig att slappna av i vardagen som ledare.

Dessa tips kan du göra nästan närsomhelst, du behöver inte avsätta någon längre tid utan de går alldeles utmärkt att göra på 5-10 minuter.

1. Andas djupt och medvetet

Andas enligt förhållandet 1-4-2, t ex andas in under en sekund, håll andan i fyra sekunder och andas ut under två sekunder. Öka sedan på till det du känner dig bekväm med, hela tiden med samma förhållande, t ex kan du ha som mål att andas in under 7 sekunder, hålla andan i 28 sekunder och andas ut under 14 sekunder.

När du andas, andas med magen så att du fyller de lägre och större delarna av lungorna med syre.

2. Fokusera på ett ord och släpp andra tankar

Detta kan du göra medan du går, sitter på bussen eller i sängen på kvällen innan du somnar. Välj ett ord eller en fras att hålla i dina tankar, t ex "ett". Upprepa sedan detta ord för dig själv om och om igen, "ett, ett, ett, ett". Om andra tankar dyker upp kan du bara tänka "minsann, nu dök det upp en tanke" och sedan släppa den och återgå till ditt ord eller fras.

Du kan självklart välja ett annat ord än "ett" och du kan också använda dig av fraser, t ex "jag är tillräckligt", "Gud allsmäktige fader" eller någon annan fras som du exempelvis hörde i din barndom och som har positiv innebörd för dig.

3.Bli mobil i din avslappning

Skaffa en kort avslappningsinstruktion på CD eller motsvarande. Det finns flera bra som är på mellan 5-10 minuter och där du får följa en instruktion som hjälper dig att slappna av fysiskt eller mentalt.

Ladda över den på din mobiltelefon eller MP3-spelare så att du alltid har den lätt tillgänglig. Det är ofta det inte blir av om saker är för omständiga att komma åt. Lätt och lättillgängligt är nyckelordet.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.