Jairek Robbins

Under min fortsatta turné med att möta några av de främsta lärarna och mentorerna i världen, hade jag nyligen förmånen att få lyssna till Jairek Robbins när han besökte Stockholm.

Han delade med sig av några färdigheter för livet och perspektiv som verkligen klargjorde några saker för mig och när jag reflekterade över dem såg jag att de hade lika mycket bäring på ledarskap som på övriga delar av livet.

Lärdomar kopplat till ledarskap

Jag bestämde mig därför för att dela med mig av några av sakerna jag lärde mig från Jairek i denna upplaga av Ditt Ledarskap tillsammans med mina egna reflektioner kring hur dessa relaterar till ledarskap.

Tre grundstenar till ett bra ledarskap

Till att börja med, när Jairek började tala förmedlade han verkligen en hög grad av energi och karisma. Jag tycker att livsenergi är en stor tillgång i rollen som ledare. I det här fallet kom det tillsammans med vad jag uppfattade som en hel del värme och en god dos humor. Förpacka dessa tre i ett ledarskapspaket; hög energi, värme och humor, så har du en utmärkt grund för ditt ledarskap så som jag ser det.

Är du värdetagande eller värdeskapande?

Det blev också tydligt att Jairek till stor del personifierade detta att tjäna andra människor och jag tycker att det passade väldigt bra med övriga dela av denna upplaga av Ditt Ledarskap som handlar just om tjänande ledarskap.

Jag tyckte Jairek summerade det på ett bra sätt då han sa att steg 1 är att bli klar på var du är just nu, och han fortsatte med att fråga oss "Ägnar du dig åt värdetagande eller värdeskapande?". Värdetagande leds av tanken "när jag väl får tillräckligt själv så kan jag verkligen ge" medan värdeskapande handlar om att vara passionerad för det du gör och varje dag hitta ett sätt att göra skillnad.

Steg till förändring

Vidare delade han med sig av något som gav föda för våra tankar. Konceptet att ditt värsta problem är någon annans dröm och han fortsatte med att berätta om tre saker eller steg för att skapa förändring.
1. Personlig utveckling - att skaffa ett nytt perspektiv
2. Personlig växt - massiv aktion enligt det nya perspektivet
3. Intelligens - mäta dina framsteg och vara ansvarig för att behålla momentum

Konsten att känna sig tillfreds

Vidare, för alla oss presterande ledare där ute, så tyckte jag att följande uttalande av Jairek innehöll mycket klokskap: "vad du presterar kommer inte att göra dig lycklig, vem du blir kommer antingen att göra dig verkligt glad eller verkligt ledsen".

Han talade om att det finns en vetenskap när det gäller att prestera, med andra ord finns det vissa tekniker, ritualer och färdigheter som om du använder dem i ditt liv och ditt ledarskap kommer att göra att du uppnår bra resultat. Å andra sidan finns det också minst lika viktigt, eller kanske till och med viktigare, en konstart för tillfredsställelse. Eftersom det är en konstart är denna del inge lika styrd av strikta regler och tekniker, men denna del står för en hög andel av din lycka i livet.

Varför vi inte har det vi vill ha

Jairek drog också slutsatsen att den viktigaste anledningen till att vi inte har det vi vill ha, är den story eller historia som kontinuerligt säger till oss själv om varför vi inte kan få det.

Hemligheten bakom lycka

Den sista delen i det jag vill lyfta fram i denna artikeln från min tid med Jairek var när han delade med sig av hemligheten till lycka. Vilket koncept! Det gjorde mig minst sagt mycket nyfiken när han introducerade detta...men kanske spar jag detaljerna om det till en senare upplaga av Ditt Ledarskap...inte? Ok, här är formeln för lycka; Framsteg = Lycka.

Framsteg i ledarskapet

Så hur upplever vi då framsteg i vårt ledarskap? Genom att stötta på problem. Som Jairek berättade så är de flesta människors problem att de ser sina problem som problem. Istället skulle många människor och ledare likaså, tjäna storligen på att se sina problem som de största gåvorna.

När du möter på ett problem kan du välja att sträva efter och hitta en lösning. Du tar sedan ett beslut och genomför implementerandet av lösningen. Detta skapar framsteg. Vilket får oss att känna oss lyckliga. Detta nya framsteg kommer obönhörligen att leda till ett nytt problem, eller kanske till och med två problem. Mera frön till större lycka.

Hur vi ser på problem

Som jag ser det finns det ett överflöd av möjligheter till problembaserad lycka inom ledarskap. Jag möter dem kontinuerligt i mitt eget ledarskap och träffar i stort sett dagligen människor som har stött på dem i sitt ledarskap också. Konflikter, negativa känslor, brist på motivation och så vidare. Att se dem som gåvor är vad jag tror, och Jairek säger, avgör vår lycka och tillfredsställelse som ledare.

Jaireks tre råd till en ledare

Jag hann också med att fråga Jairek vilka tre råd han skulle till en person som just blivit befodrad till en ny ledarposition. Hans svar:
1. Förbli ödmjuk (det handlar inte om DIG, det är en möjlighet att tjäna!)
2. Ha det du vill uppnå och ditt syfte klart för dig
3. Ha kul och njut av upplevelsen!

Mer om Jairek Robbins

För att lära dig mer om Jairek Robbins och hur han hjälper människor och ledare runt om i världen med strategi, prestation och resultat, besök hans "Living is Giving"-hemsida på: www.jairekrobbins.com

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.