Mental coach Lennart Carlsson om hur du uppnår dina mål med visualisering

Ledare kan dra nytta av elitidrottarnas bästa knep för att nå större framgångar.

Vi har fått chansen att ta del av Lennart Carlssons visdom, som bland annat varit Färjestads mentala coach alltsedan 1999, samt listats som mental tränare för olympiska idrottare. 

- De mentala processerna är ingenting konstigt egentligen, utan något vi gör hela tiden, men oftast med en sämre ingång.

Vi förväntar oss att misslyckas, eller kanske ältar vi problem eller situationer som gick dåligt. Förvänta dig något bra istället, medvetet!

Stoppa in rätt film i hjärnan, fokusera på något som gynnar dig, menar Lennart. 

Visualisering av mål

-För att kunna visualisera ett mål, måste målet vara formulerat på beteendenivå och individnivå.

Jag måste därför kunna svara på frågan: Vad gör jag när vi är bäst i branschen? Hur agerar jag för att uppnå målet, hur är jag när jag är i mitt allra-bäst-tillstånd? T ex "det här kommer vi att få höra från våra kunder när vi är bäst i branschen". 

Allra-bäst-tillståndet

-Jaha, nu nämnde du ett nytt begrepp. Allra-bäst-tillstånd, vad är det?

- Det finns ett tydligt samband mellan hur jag mår (dvs mitt sinnestillstånd) och sannolikheten att nå uppsatta kortsiktiga, som långsiktiga mål. 

Att ta ansvar för sitt eget sinnestillstånd är en av de viktigaste strategierna en ledare kan ägna sig åt för att leda sig själv. Att oftare försöka vara i det tillstånd där man fungerar som allra bäst.

Hur gör man då? Ja, även för organisationsledare gäller det att ha balans i kroppens basala behov av sömn, kost och fysisk träning. 

Jag rekommenderar verkligen också någon form av mental avslappning eller avspänning. T ex att ägna sig åt meditation för att på så sätt träna upp sin mentala förmåga.

Skapa "Flow"

- Alla har vi någon gång varit i i det ideala prestationstillståndet, vissa kallar det att ha  "Flow" eller att man befinner sig i "Zonen".

Genom att använda en tidigare positiv upplevelse då du hade "Flow" och mentalt applicera känslan på en ny situation ökar chansen markant till det önskade utfallet. 

Den ideala mentala träningsmetoden är att du hämtar kraft inför en ny situation genom att: 

1) Återigen VARA i det tillståndet när allt fungerade som allra bäst.

2) Visualisera det du vill uppnå i framtiden.

3) Koppla ihop de två tillstånden. 

Ska du förbereda ett bra utvecklingssamtal och du aldrig har haft ett utvecklingssamtal, så behöver du inte oroa dig, för du behöver inte gräva ur samma källa.

Inspiration kan du hämta ur andra lyckade situationer. Gör en skön andningsövning och tänk på ett tillfälle där något fungerat bra förut. Tänk sedan igenom utvecklingssamtalet såsom du vill att det ska vara. 

Det här behöver inte ta tid, ge samtalet några minuters förberedelse- det kommer att löna sig. 

Visualisering, vad är det?

- Visualisering är en term som ofta används inom idrotten. 

Att visualisera ett mål handlar om att föreställa sig att man redan har nått sitt mål. Att frambringa känslan inom sig med alla sinnen. Hur ser det ut? Vad hör du? Vad känner du?

Det verkar så svårt att visualisera- hur gör man?

- Vi kan ta ett exempel här och nu. Tänk på ett trevligt semesterminne. Hur ser det ut där du är? Vilka färger och former? Vad känner du? Ljumna vindar, solsken på kinden? Hör du något? Havet som slår mot klipporna? DET är att visualisera. 

Notera: Såg du dig själv utifrån såsom att en filmkamera filmade detta ögonblicket? Isåfall måste du krypa in i dig själv och uppleva minnet inifrån din egen kropp, dvs se stranden med dina egna ögon. Det kallas att bli associerad med sitt minne (jfr ordet dissocierad). 

Ett exempel från idrottsvärlden kan vara t ex att målet är att vinna VM-guld i hockey. Hockeykillarna ser då framför sig, när de blir emottagna på Sergels Torg, de ser och känner hur det känns att ha guldhjälmarna på sig, de hör publikens jubel, känner trängseln och det frambringar det där suget i maget och känslan av lycka och stolthet i bröstet. 

DET är vad de visualiserar. DET  är vad de strävar efter. 

Att använda visualisering i affärssammanhang är lite svårare och kräver därför mer träning. Hur känner du, vad ser du, vad hör du när du uppnått ditt mål? 

Coachens fem bästa tips för mental träning

1) Träna din förmåga att visualisera!

2) Träna dig i att vara i ditt "när-jag-fungerar-som-allra-bäst-tillstånd".

3) Var uppmärksam på feedback och ta dig tiden till ständig reflektion: Vad funkar? Vad kan göras bättre?

4)  Daglig meditation eller någon form av avspännings eller avslappningsövning.

5) Träna din förmåga att skifta tillstånd. 

Kompetensens fem delar

- Det spelar ingen roll hur dyra golfklubbor du har, om du inte har den mentala styrkan när det verkligen gäller.

Det finns en kompetensmodell som jag utgår ifrån när jag coachar. Den består av den yrkestekniska biten av kompetens (hur duktig jag är på att slå), relationen till mig själv(självkänsla, attityd, motivation, självkritik osv), relattionen till andra (konkurrens, samarbete), strategiska delen (vad bidrar jag till i organisationen) och slutligen livsbalansen (hur hänger målet ihop med det jag egentligen vill med resten av mitt liv).

Får du ordning på alla de olika delarna av kompetens, kommer du garanterat att nå större framgång, säger Lennart avslutningsvis. 

Fortsatt läsning

Vill du läsa Lennarts tips om målsättning och hur du lättare når dina mål, kan du läsa en kortare artikel från webbtidningen Ditt Ledarskap, här.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med Lennart, når du honom på Färjestad BK Akademien

Lennart Carlsson utbildar inom det coachande ledarskapet och är flitigt anlitad inom näringslivet för individuell ledarutveckling såväl som coaching av medarbetarna inom organisationen. 

Foto: Färjestad BK- akademien

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.