Veckans Ledarskapstips

Kärlek och ledarskap? 

Markus har spenderat de senaste 18 åren med att utveckla ledare och grupper. Han menar att framgångsrikt ledarskap handlar om fungerande arbetsrelationer, där det råder öppenhet, tillit - och kärlek!

Vill du veta mer om vad vad kärlek har att göra med ledarskap? Läs mer om Markus


Ser du helt klart?

Du vet det säkert... Att vi alla ser på världen utifrån våra egna glasögon, som lägger ett filter på alla våra upplevelser.

Men ändå så gör det så ont ibland, när du blir missförstådd. Ändå blir du så arg ibland när medarbetarna inte verkar förstå, fast du förklarat så många gånger. Eller så blir du besviken, när något inte blivit som du tänkt.

"Hur kan de bara göra såhär? Jag skulle aldrig..."
Nä, just det. Observera att det är du som aldrig skulle göra på det viset...Då och då är det bra att påminnas om att vi alla är olika. Utgå inte från dig själv när du betraktar andra människor.

Behandla andra- inte som du själv vill bli behandlad - utan som de vill bli behandlade.

Hur våra olikheter påverkar din roll som ledare

  1. Olika behov
    Känner du dina medarbetare tillräckligt väl?
    Vet du vilka som prioriterar trygghet i sina val och vem som skulle ha lite fler utmaningar?
    Vet du varför några inte verkar våga stå för sina åsikter eller varför någon annan inte intresserar sig för gemenskapen på fikat?
    Vi agerar och prioriterar olika utifrån våra behov.

    Som ledare är det ibland svårt att tillgodose alla teammedlemmars olika behov. Men se till att du vet vad som är viktigast för var och en, då får du en större förståelse för deras agerande.

  2. Olika personligheter
    Kalla det röd, blå och grön. Eller introvert och extrovert. Eller planner och doer. Det finns en mängd olika analysverktyg som kan hjälpa oss förstå hur olika vi människor är.

    För vissa är det viktigt att göra saker tillsammans och försöka undvika konflikter, andra tycker om att analysera allt och peka på felaktigheter i nya produkter och ytterligare andra glömmer bort andras behov i deras framfart i livet.

    Som ledare är det bra med insikten om att det inte är för att vara krånglig, elak eller petig som vissa personer beter sig på ett visst sätt.

    Se allas olikheter som styrkor som ni kan använda er av i samarbetet. Men var heller inte rädd för att påpeka när styrkorna blir lite överdrivna och uppfattas negativt av dig som ledare eller gruppen.

  3. Olika inlärningsstilar
    Om du upplever att du måste berätta något flera gånger för någon- då kanske det inte är personen det är fel på- utan sättet du berättar på. Försök hitta andra sätt som passar just dennes inlärningsförmåga: prova på själv, bygg på med exempel som skapar sammanhang, visualisera med bilder/illustrationer, låt denne läsa rapporten osv osv.
  4. Olika sätt att kommunicera
    När du å din sida trodde att ni var överens om något, så uppfattade den andra att det bara var lösa funderingar. Kommunicera mera, är boten på det! Fråga, dubbelkolla, spegla, ge feedback och be om feedback.

  5. Olika resväskor
    Innan du dömer en annan människa på arbetet, kan det vara bra att ta i beaktande att du inte vet hur den personens liv ser ut.

    Du vet inte vilka tråkiga erfarenheter personen kan bära med sig i bagaget, eller vilka personliga utmaningar den personen har i sin vardag.

Var förstående och sätt på dig de empatiska glasögonen som ledare redan idag. Du vet, de där som har tonade glas, där världen ser lite mer harmonisk ut och där du bara ser möjligheter inom organisationen och hos dess medarbetare. 

Vidare läsning:
Mycket märklig människa må jag säga. (Om människans 6 behov, Veckans Ledarskapstips nr 4)
Olika orsaker till konflikter enligt SDI® Strenght Deployment Inventory (personlighetskartläggning)
Om olika lärstilar (Nationellt Centrum för flexibelt lärande)


 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.