Mia Törnblom

När vi funderade kring intervjuer till temanumret självkänsla och ledarskap, seglade givetvis Mia Törnbloms namn upp på första plats över önskeintervjuer.

Pratar man självkänsla, pratar man Törnblom. Och vår önskan gick i uppfyllelse!

Mia Törnblom är en av Sveriges mest eftertraktade föreläsare kring begreppen självkänsla och självförtroende.

Hon har skrivit sex böcker i ämnet, i höstas kom hennes bok "DU LEDER- personligt ledarskap med Mia Törnblom" som kan uppskattas av såväl ledare på företag, idrottstränare eller den som vill motivera sina barn på ett positivt sätt.

Boken behandlar ämnen som motivationsfaktorer, medvetet ledarskap, synliggörandet av värderingar och konsten att kommunicera.

Mia tog sig tid att svara på våra nyfikna frågor och har hjälpt till att ringa in det svåra med självkänsla i sitt ledarskap.

1) Vad är det för skillnad på självförtroende och självkänsla?

Enkelt förklarat, så är självförtroende kopplat till prestation - vi tror på vår egen förmåga att leda, organisera, måla tavlor osv, medan självkänsla handlar om egenvärdet.
Med självförtroende når vi mål, med självkänsla har vi det även bra på vägen mot våra mål.

2) Är det viktigt att ha en bra självkänsla när man är chef?

Det är lite som att fråga: är det bra för människor att ha stark fysiskt kondition? Svaret är självklart JA! Det finns många vinster med trygga individer.

För individen är det så klart lika viktigt oavsett vilken position man har, men ur ett företagsperspektiv så kan ju en chef med otränad självkänsla "kosta" mer.

Konsekvenserna av en otränad och svag självkänsla yttrar sig olika. En del har en mer inåtagerande variant, andra mer utåtagerande.

Sammanfattningsvis kan man säga att en chefs brist på inre trygghet påverkar den grupp han eller hon leder. En del blir självupptagna och söker sina medarbetares bekräftelse i allt.

Andra styr med järnhand för att de inte vågar "släppa" kontrollen och då får ju inte medarbetarna möjlighet att utvecklas så väl som de skulle kunna under ett annat ledarskap. Detta är såklart bara två olika exempel.

3) Vad leder dålig självkänsla hos chefen till- för individen och i en organisation? För arbetsglädjen och effektiviteten? Hur känns det att vara ledare med dålig självkänsla, tror du?

Otränad självkänsla yttrar sig, som sagt, olika för olika individer, men gemensamt för oss människor när vi "tappar" självkänslan, är att vi blir oroliga, osäkra och rädda.
En del är så rädda att de är arga mest hela tiden.

En annan konsekvens är att vi blir självupptagna och konstant tror att allt som sker har med oss att göra.

Många går runt och känner sig som en bluff, andra jämför sig med alla andra hela tiden.

Sammanfattningsvis kan man säga att svag självkänsla tar vår kraft, gör oss osäkra, tar vår energi och gör oss mindre effektiva.

4) Hur gör man för att stärka sin självkänsla? Dina fem bästa tips.

Tränar! På samma sätt som vi gör när det gäller fysisk kondition. Vi väljer en metod eller ett sätt som vi trivs med.

Man bekräftar sig själv och sina framsteg.

Slutar jämföra sig själv med andra.

Tar eget ansvar i alla situationer, relationer och konflikter.

Tränar på att leva efter sina egna normer och värderingar.

5) Du skriver i din bok om "personligt ledarskap" och ni har också en utbildning i detta. Vad menas med själva begreppet personligt ledarskap?

Vår definition är "förmågan att leda sig själv och att ta eget ansvar".

6) Företaget du driver idag, MT-gruppen. Berätta lite mer om det. Varför startade ni företaget och vad är unikt med vägledarna och metodiken? Varför kallas de inte coacher?

Vi gör mer än att coacha, vi ger råd när det behövs och vi utbildar i vår egen metod, men självklart har vi ett coachande förhållningssätt när det passar. Metoden går ut på att i alla situationer, relationer och konflikter "se" och ta eget ansvar. Vill man veta mer så är det smartast att boka ett förutsättningslöst möte med någon av oss eller att komma på ett av våra frukostseminarium.

MT-gruppens hemsida finns mer information, för den som är nyfiken på att veta mer om Mia Törnblom, aktuella föreläsningar och utbildningar.   

Foto: Peter Knutsson.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.