Guide till coachande ledarskap

Det pratas alltmer om det coachande ledarskapet. Vi går mer och mer ifrån det auktoritära ledarskapet, där det pekas med hela handen och ryts ut ordrar till höger och vänster, till ett mer coachande ledarskap där vi ger mer ansvar till medarbetaren och istället stöttar längs vägen.

Du som ledare löser inte medarbetarnas problem, utan ni checkar tillsammans av läget under bestämda milstolpar längs vägen och du ställer tankeväckande frågor som syftar till att medarbetaren ska reflektera över situationen och hitta ett svar inom sig. Att låta medarbetaren komma med sina egna idéer till lösningar, kan leda till en helt ny kreativitet inom projektet exempelvis, istället för att du som ledare ska tala om hur du har gjort vid liknande situationer i det förgångna. 

Att få ta ett större ansvar inom sitt ansvarsområde och slippa bli kontrollerad upplevs motiverande av de allra flesta medarbetare. I det coachande ledarskapet ska det också finnas utrymme för lärdom och växande, vilket innebär att det ibland begås misstag, ur vilka medarbetarna ska kunna dra kunskaper för framtiden.

Det coachande ledarskapet är ett förhållningssätt, inte bara en ledarstil. Du anser att medarbetaren är kompetent nog att lösa de flesta uppgifter som ligger inom sitt ansvarsområde. Du tror på att medarbetaren har en massa inneboende resurser som vill komma fram i ljuset och nyttjas. Du tror att medarbetaren är där för att göra ett bra jobb och vill utvecklas och lära sig nya saker.

En coachande ledare har inte behov av att vara duktig och lösningsfokuserad. En coachande ledare mår som bäst när teamet presterar på topp, när hela arbetsgruppen briljerar. 

Du som ledare sätter ramen för vad som ska göras och när. Det där med hur uppgiften ska lösas, ordnar medarbetaren om de bara har den tydliga målbilden framför sig. 

 

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.